Aangekomen in Iran - Reisverslag uit Zanjān, Iran van Familie Aleven - WaarBenJij.nu Aangekomen in Iran - Reisverslag uit Zanjān, Iran van Familie Aleven - WaarBenJij.nu

Aangekomen in Iran

Door: Dirk

Blijf op de hoogte en volg Familie

05 April 2012 | Iran, Zanjān

Donderdag 5 april
Zanjan, Iran

Wie had dat gedacht, Dirk op de brommert in Iran. Het is me gelukt! Prachtige rit gehad, mooier dan ik had kunnen denken. De reis door Georgie en Armenie was adembenemend. Ik heb enorm veel sneeuwpassen moeten nemen, en helemaal door de Kaukasus geslingerd. Geweldige natuur en ongerepte dorpjes onderweg. Zo ongerept dat ik even vergat te tanken op tijd. Gelukkig kon ik bij een militaire kazerne nog even een litertje ophalen om zo de volgende stad te bereiken.

De motor houdt zich prima tot nu toe. Er leek even wat goed mis op dag één. Moeizaam starten, electriciteit die uitviel etc. Beetje mysterieus allemaal. Toen ik hem helemaal na ben gaan lopen, bleek gewoon de minpool niet goed aangesloten haha. Een fijne herinnering aan de super vriendelijke, maar technisch matige, hulp in Tbilisi!!

Gastvrijheid krijgt een nieuwe dimensie. Dat was in Georgie al het geval, waar mijn relaties me tot en met de grens hebben verzorgd. En op de grens zelfs nog. Want met een motor die veel te lang in Georgie heeft gestaan stond me een dikke boete te wachten! Mijn vrienden hebben vanuit Tbilisi gezorgd dat het hoofd van de Customs mijn bezwaarschrift tegelijk met mijn boete heeft geaccepteerd. De som van beiden was nul :)

Aangekomen in Iran wordt het bijna nog gekker met de gastvrijheid. Ik heb vandaag 5x niet af hoeven rekenen: bij het ontbijt, 3x bij de tolweg, en bij het avondeten. Heel bijzonder! Zodra je wilt betalen knikken ze vriendelijk, schudden de hand en wuiven je gedag. Je vraagt de weg, en ze lopen kilometers met je mee. En dat in het land waar we allemaal zo bang voor zijn in het Westen. De kloof tussen politiek en de burger is dus enorm.

Wat me erg verbaasd is hoe weinig Engels mensen hier spreken. Zorgde gister voor mooi tafereel. Mijn hotelkamer had geen handdoek. Die moest ik dus ergens gaan kopen. Leg dat maar eens uit met handen en voeten! Er stonden vier man sterk mee te denken. Iedere keer als het duidelijk leek te worden, kwamen ze met wat anders. Dat begon met scrubdoeken, tot keukenrol…. En ja hoor, uiteindelijk een handdoek.

Liefst zou ik een heel verhaal willen schrijven over wat me nu al in een paar dagen is overkomen. De geweldige bezoeken, de leuke mensen, gave ritten, enorme uitzichten, de route etc. Maar als jullie net zo’n spanningsboog hebben als ik, wordt het tijd dat ik foto’s ga uploaden in plaats van typen!

• 05 April 2012 - 19:20

Mam Joan:

Dikkie, dat ziet er allemaal mooi uit, fijn dat je er zo van geniet!
    Rijd gestaag en vooral voorzichtig verder! mam

• 05 April 2012 - 19:27

Martijn:

Super mooi Dirk, hoe meer foto's hoe beter, die langschappen heb ik nog nooit gezien..

• 05 April 2012 - 20:52

Bas:

Wow, dat klinkt erg goed en mooi dat je er zo van geniet Dirk. Doe voorzichtig en maak maar veel foto's want die zijn adembenemend mooi.

• 05 April 2012 - 21:15

Joanne:

Wauw!! Wat een verhaal en wat een foto's! Geniet ervan!

• 05 April 2012 - 22:49

Gijs Wanders:

Hi Dirk, het is goed om ook van jou te horen dat gastvrijheid universeel is en zich niets aantrekt van politieke dwaasheid. Je reis levert niet alleen schitterende beelden op maar ook weer een beetje extra vertrouwen in de mensheid. Je zou nog veel meer willen schrijven, zeg je, maar impliciet vertel je al zoveel. Blijf met mooie verhalen en foto's komen. En geniet! Gijs

• 06 April 2012 - 05:46

Peter:

Fijn dat je brommerdt het ook goed doet en je ziet dat mijn positivisme over Iraniërs ook bewaarheid wordt : fijn land

• 06 April 2012 - 06:21

Philippine:

Dirkie, wat een geweldig verhaal weer, heerlijk om te lezen. Doe je 500 km per dag ofzo dat je al zo ver bent?? Mooi, dat die handdoek uiteindelijk duidelijk was, maar keukenrol will do the job too ;-) Heb je geen Point it boekje mee? Geniet van gastvrijheid, mooi dat het zo relaxed is. xx

• 06 April 2012 - 09:56

Olaf Borkent:

Blisi Dirk,

Man, man, man dás eint weg. Ik vond Portugal, China, India en dan Nepal ver van mijn bed show.... Ik voel de nieuwe trip al komen, maar dan kies ik nu alvast een plaatsje achter op de brommert en de handdoek.
    Ook mooi om te zien dat je het weer lukt om zo'n ontvangst te krijgen. Verleden keer de Balbas kids en zelfs nu gesluierde vrouwen met mooie bloemen voor jou. Zeker een gastvrij land! Dirk ik wens je goede trip verder en ik sluit met aan met je moeders advies :-)

• 06 April 2012 - 17:11

Fred En Elsje:

Vul hier je reactie in...Hoi Dik, hoe krijg je het allemaal weer voorelkaar gratis eten...vriendelijk zwaaiende mensen..ik weet het wel hoor wie goed doet goed ontmoet..je blije kop op de foto's zegt genoeg. Geniet ervan de groeten van Fred en Elsje

• 06 April 2012 - 20:12

Zussie:

Lieve bijzondere broer!

WAt maak je weer een boel mooie dingen mee, wat een prachtige reis en wat een ervaring! Ben trots op je!

Dikke kus en een prosit vanuit de Mooserwirt ;-)

• 06 April 2012 - 21:09

Mars:

Vriend! Wat een mooie teksten en foto's weer! Vooral mooi om te lezen hoezeer beïnvloed men in het westen is door de media en de continue anti-verhalen over Iran... Hoe dan ook, blij dat het in het echt anders is in het oude Perzië:-)! Doe je verder wel rustig aan baas!? Zijn te veel mensen hier die benieuwd zijn naar je wonderlijke tomatenfotoreeks! Dikke lik

• 07 April 2012 - 11:57

Jan D.:

dirk,
    bedankt voor je interessante verslagen.
    we volgen je strak(s).
    zalig pasen toegewenst,kan dat nog in iran,veel devotie in isphahan,groetjes aan van eyck.
    harelijke groet van jan en annemarie

• 07 April 2012 - 12:00

Jan D.:

hartelijke groet,haren heb je al genoeg

• 08 April 2012 - 13:02

Vriend Joris:

Fantastisch Dirkie, hier smullen we van op ons paasweekend.

PS. werd ik me vanmorgen toch wakker..

• 09 April 2012 - 04:15

Maria En André: